Night of the Living Dead


Night of the Living Dead USA 1968 Regi George A. Romero Manus John A. Russo Foto Romero Med Duane Jones, Karl Hardman, Marilyn Eastman Musikk Rappet fra gamle sci-fi filmer 98 min 35 mm engelsk tale Egenimport Blue Dolphin
Jeg hadde nettopp kjøpt ny videospiller. Ah- endelig fikk jeg bruk for den gamle TVén som sto ute på loftet. Inn med kabelen og trykk på PLAY. 2 minutter senere: PANG! Gnistene føyk, og røyken veltet ut av boksen. Eneste redning; ut med støpselet og på med brannslukningsapparatet. Det var den TVén. Filmen? Night of the Living Dead. Det er ingen tvil om at zombie-filmer er skadelige.

Hva gjør du hvis du har fryktelig lyst til å lage film, men er blakk? Dugnad! Sam Raimi gjorde det da han lagde Evil Dead, og George Romero gjorde det med Night of the Living Dead. Det bærer da også filmen preg av. Virrete kameraføring, til tider en smule overspill og grumsete bilder. Men det fungerer! Alt det "amatørmessige" bidrar faktisk til å øke det autentiske TV-preget filmen har.

Kort fortalt handler det om en eller annen form for et kjemisk utslipp som forvandler mennesker til kjøttetende zombier. Vi følger en gruppe personer som forskanser seg i et hus og er redde. Selvsagt oppstår det spenninger dem imellom, noe som resulterer i vold. Etterhvert oppdager de at noen av dem også er i ferd med å bli forvandlet...

Night of the Living Dead er den førse filmen i det som etter hvert skulle bli en trilogi; Night, Dawn og Day of the Dead. Filmene kan lett betraktes som en særdeles krass kommentar til det vestlige forbrukersamfunnet, og til tross for en til tider noe åpenbar symbolbruk er det adskillig å hente. Kanskje for mye mener enkelte, filmene har en tendens til å bli både skamklippet og forbudt.

Når vi setter opp Night i den onde serien er det selvsagt fordi den til tider er ond, men mer fordi den har inspirert et sinnssvakt antall etterfølgere, både i zombie-/skrekk-genren og andre. Med andre ord: En u-dødelig klassiker!

jok


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no