Valhall


Valhall Danmark 1986 Regi Peter Madsen, Jeff Varab Manus Peter Madsen, Henning Kure Foto Jan-Erik Sandberg, Niels Grønlykke Musikk Ron Goodwin, Bent Hesselman, Jussi Olsen Animasjon Jeff Varab, Børge Ring, Vibeke Andersen 80 min 35mm norsk tale Utleie Europafilm
Peter Madsen og Hans Radcke-Madsens tegneserie Valhalla ble en kjempesuksess i hjemlandet Danmark tidlig på 80-tallet. Da de så bestemte seg for å lage tegnefilm av den, drømte de om verdenssuksess i Disney-klassen, og satset stort. Først noen millioner, så litt til, og så enda litt til. Etter en mengde klabb og babb, delvis grunnet mangel på prosjektledelse, endte prislappen på 35 millioner danske kroner. Da hadde opphavsmannen Madsen overtatt regien og det kunstneriske ansvaret etter den innleide medregissøren Jeff Varab. Det hele tok tre og et halvt år. Og det bærer filmen preg av, en kan se at det i perioder var over ett hundre personer i arbeid på den. I tillegg er den til tider ekstremt Disneysk, den har en "slick" overflate, og de obligatoriske musical-innslagene er selvsagt til stede.

Men- den er en fordømmade fornøyelig film allikevel. Den herlige sammenblandingen av norrøne myter og slapstickhumor gjør at du ikke kjeder deg ett sekund de 80 minuttene den varer. Det sistnevnte er det Madsens egen oppfinnelse Quark som står for. Quark er et jotnebarn som Loke "får med seg" hjem fra et drikkelag i Utgård. Tor utstår ikke jævelungen og prøver å få ham hjemsendt. Men jotnene vil selvsagt heller ikke ha ham, og dermed starter rabalderet.

Valhall er lett episodisk oppbygd, og består av en rammehistorie om to barn, Tjalve og Roskva, som blir avbrutt av gudene som forteller små anekdoter. Den flotteste er nok når Tor forteller om da han og jotnen Hymer fisket Midgardsormen. Den påkaller assosiasjoner til T-Rex-scenen i Fantasia. Bildene er holdt i blått og grått, kun kjeften til ormen er knallrød. Effekten er utsøkt. I det hele er det mye flott arbeid i Valhall, som helhet er den kanskje ikke så fantastisk, men sett som en episodefilm er den alldeles nydelig.

jok


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no