Chaplin kortfilm

The Champion, The Immigrant, The Pawnshop USA 1910-15, Manus og Regi Charlie Chaplin Med Charlie Chaplin og hans faste kompani Til sammen ca. 60 min, en liten pause mellom hver film 16mm svart/hvitt stum m/mellomtekster Utleie Statens filmsentral
Uendelig mye har blitt sagt og skrevet om Charlie Chaplin, den uten tvil mest kjente og populære person i filmhistorien. Vi skal ikke tilføye så mye -- noen presentasjon burde heller ikke være nødvendig -- annet enn å minne om hvilken stor kunstner han var. Hans filmer er like morsomme i dag som da de ble laget for opptil 80 år siden -- noe filmklubbens medlemmer tydelig fikk erfare for et par år siden, da vi viste His New Job (1914) som forfilm til nærmest hysteriske latterbrøl fra et ellevilt publikum. Som en del av vår serie komedier, presenterer vi tre kortfilmer fra Chaplins tidligste periode, som alle hører til blant hans beste, og inviterer til et møte med dette komediens geni.

The Champion er et glitrende eksempel på Charlie Chaplins slap-stick humor, og den er vanvittig morsom. Filmen viser hvordan Chaplin tar jobb som sparringspartner for verdensmesteren i boksing -- og vinner takket være en hestesko i boksehansken. Han stiller så i tittelkamp mot mesteren; noe som blir en overdådig ballettoppvisning av en boksematch der bokserne jager hverandre i rundt i ringen, slår ned dommeren, for så å gå ned for telling etter at Chaplins bulldog har bitt seg fast i mesterens buksebak.

Charlie Chaplin var ikke bare komiker; hans filmer hadde ofte en samfunnskritisk brodd som var uvanlig i datidens Hollywood-film, noe som til sist førte til at Chaplin ble utvist fra USA. The Immigrant er et av de tidligste eksemplene på Chaplins sosiale samvitighet, og en av hans fineste kortfilmer. Han spiller her en immigrant som kommer til USA. Filmens første halvdel utspiller seg på skipet før ankomsten, der han forelsker seg i en ung, vakker kvinne, spilt av Edna Purviance. Vi møter så Chaplin igjen noe senere, der han vandrer fattig og sulten gatelangs i New York. På en kafe treffer han Edna igjen, og spanderer middag på henne. Men til Chaplins store forferdelse blir en annen gjest banket helseløs av seks kelnere fordi han mangler10 cent til regningen -- han har nemlig ikke noen penger selv. Den som vil vite hvordan Chaplin fikser den knipa, må komme på Trondheim Filmklubb!

The Pawnshop følger Chaplins bravader som hjelpegutt for en pantelåner, og hans kamp mot den andre hjelpegutten om sjefens datters gunst. Så snart pantelåneren vender ryggen til, flyr de to i synet på hverandre, og Chaplin benytter både en stige og en brøddeig som våpen. Siden dukker også en tyv opp (spilt av kjempen Eric Campbell), men Chaplin uskadeliggjør ham med en kolleksjon kjøkkenredskaper og blir dagens helt. Filmens høydepunkt er imidlertid en svært lang og alldeles genial scene der Chaplin utgir seg som pantelåneren og undersøker en kundes vekkerur. Scenen en en av Chaplins mest berømte og er et utsøkt eksempel på hans kvaliteter som pantomimeartist.The Pawnshop er i det hele tatt en av Chaplins mest briljante filmer, der hans geni feirer virkelige triumfer.

jhj

Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no