Dr. Mabuse, Der Spieler


Dr. Mabuse, Der Spieler Tyskland, 1922 Regi Fritz Lang Manus Thea Von Harbou og Fritz Lang, etter Norbert Jacques roman Foto Carl Hoffman Medv Rudolph Klein-Rogge, Alfrad Abel, Gertrude Welcker, Lil Dagover, Paul Richter, m fl 102 min 16mm, s/hv, stum Utleie Goethe Instituttet
Da Fritz Lang i 1922 lagde den første av sine Dr. Mabuse-filmer var inflasjonen gallopperende. Filmarbeiderne fikk utbetalt sine lønninger etter endt arbeidsdag, ettersom pengene mistet sin verdi fra dag til dag. Denne dramatiske samtidsopplevelsen ga Norbert Jacques' føljetonghistorie en klangbunn av mørke og desperasjon, og Dr. Mabuse, der Spieler er noe mer enn en spennende forbryterhistorie. Den er også et tidsbilde; et portrett av en tid og den desperate og rastløse zeitgeist.

Dr. Mabuse, der Spieler er en lang to-delt fortelling. Første del fikk den talende undertittelen Ein Bild der Zeit - et tidsbilde - og andre del het Inferno - Menschen der Zeit . Filmen har det ene benet i seriefilmens melodramatiske føljetongunivers, og det andre i ekspresjonismens mørke visjon av skriket gjennom tilværelsen.

Filmen åpner med et bilde av Dr. Mabuse, spilt av Rudolf Klein-Rogge. I hendene har han en rekke fotografier av mannsansikter. Han holder dem i en vifteform, som kort i et kortspill, og velger et bilde. Dermed velger han også maske og identitet. Mabuse er en mesterforbryter og en forkledningskunstner, som stadig bytter utseende og identitet. Han er en merkelig magiker, med et hypnotisk blikk, som skaffer seg en formue både ved å forfalske penger og ved å hypnotisere sine medspillere ved nattklubbens spillebord.

Dr. Mabuse er blikkets hersker. Han spiller med andre mennesker og behersker livets og børsens nådeløse spill. Hans fremste motstander er statsadvokat Wenck, som er den eneste som kan motstå hans blikk. Mellom de to utvikles en kamp på liv og død, en spennende tvekamp - helt inn i galskapens mørke.

gi


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no