M


M Tyskland, 1931 Regi Fritz Lang Manus Thea Von Harbou, Paul Falkenberg, Adolf Jansen, Karl Vash Foto Ernest Lazlo Musikk Michel Michelet Medv Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustav Grundgens 118 min 16 mm, s/hv, norske tekster Utleie NFK
Det fortelles mange anekdoter om mesterregissøren Fritz Lang. Det er usikkert om de er sanne, ettersom han elsket å lage myter, men ofte er de talende i sine bilder av Weimar-Tyskland. En slik anekdote forteller at Lang satte inn en annonse i avisene i 1930 om at hans neste film skulle hete Mörder unter uns. Plutselig begynte han å få anonyme trusselbrev, og han ble nektet studioplass til innspillingen. Til slutt gikk Lang opp på studiosjefens kontor, tok ham i jakkeslaget og krevde å få vite hvorfor man var så i mot å lage en film om barnemorderen Peter Kürten. Studiosjefen ble merkbart lettet, og ga ham brått nøklene til studioet. Lang som i opphisselsen hadde tatt tak i mannens jakkeslag, fikk se et skjult nazistmerke, og han forstod med ett at nazistene hadde trodd at hans film om morderne blant oss skulle handle om dem.

M er historien om en splittet personlighet. Peter Lorre spiller mesterlig den lille Frans Becker. Han drives av indre tvang til å drepe småpiker og terroriserer en hel by. Politiet setter alle sine krefter inn på å fange barnemorderen og stikker dermed kjepper i hjulene for Berlins forbrytere. De slår seg sammen og bestemmer seg for selv å fange morderen for å få arbeidsro - og en spennende jakt utvikler seg. Vil politiet eller forbryterne få tak i morderen først?

M var Langs første lydfilm og filmen har gått til historien som en av de fremste tidlige lydfilmene: Det er en spennende film full av handling og stemning. Lorre som morderen gjør sin beste rolle, og som forbryterlederen Schrânker ser vi Gustav Grûndigens; mannen romanen og filmen Mephisto er bygget over.

M er en av filmhistoriens største klassikere og fremdeles en uforglemmelig filmopplevelse.

gi


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no