Heksene


The witches USA 1989 Regi Nicolas Roeg Manus Allan Scott etter Roald Dahls roman Musikk Stanley Myers Foto Harvey Harrison Med Anjelica Huston, Mai Zetterling, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Bill Paterson 91 min 35mm norsk tekst Utleie SF Norge
En ekte heks kler seg helt alminnelig, ser ut som en vanlig kvinne, bor i vanlige hus og har vanlig jobb. Det farlige ved henne er at hun ikke ser farlig ut -- du kan aldri vite om kvinnen foran deg er en snill dame eller en heks. Men ekte hekser hater barn! Og bak den menneskelige masken ser de redselsfulle ut... Den eneste måten man kan beskytte seg mot hekser er å vite alt om dem. For hekser har ikke tær, og ser du nøye etter oppdager du at det glimter rødt i øynene deres. Dette vet Lukes bestemor.

Luke og bestemor drar på hotellferie, og ved en tilfeldighet oppdager Luke at det holdes en heksekongress på hotellet under dekknavnet " Foreningen for forebyggelse av grusomhet mot barn"... Yppersteheksa -- skaperverkets ondeste kvinne -- presenterer sin nyeste trylleformel -- formula 86 - som vil gjøre alle barn om til mus. Heksene oppdager Luke og gir ham 500 doser av trylleformelen. Hvordan kan han nå stoppe heksene -- hva kan en mus stille opp med overfor alle heksene i England?

Nicolas Roegs film er bygget på Roald Dahls roman med samme navn, og tar oss med inn i Dahls fantastiske barneunivers. Filmen har ikke samme tyngde som for eksempel Danny og den store fasanjakten, men den er fornøyelig, spennende og skummel.

Er man først svak for eventyr med utspekulerte og onde hekser, må man vel bare gi seg over for en hel heksekongress? Anjelica Huston gjør en strålende figur som yppersteheksa. I andre roller finner vi Mai Zetterling som en bestemor som vet at skumle eventyr også er en viktig del av barndommen, og Rowan Atkinson (Mr.Bean)

som frustrert hotelleier.

Deler av Heksene er tatt opp i Norge, nærmere bestemt i Gamle Bergen. Det finnes altså hekser i Norge også. Har du sjekket hvordan det står til med tærne til den hyggelige damen over gangen?

ash


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no