La Strada


La Strada Italia, 1954 Regi Federico Fellini Manus Federico Fellini og Trillio Perelli Foto Otello Martelli Musikk Nino Rota Medv Giuletta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart, m fl 94 min 35mm, svart/hvitt, engelske tekster Egenimport Contemporary Films, London
"Til å begynne med var filmen ikke mer enn en unnvikende følelse, et anslag hengende i luften, som ga meg en uhåndgripelig følelse av melankoli. Følelsen mante ubønnhørelig fram bildet av mennesker på reise, to mennesker som av skjebnen blir ført sammen uten at de selv vet hvorfor. Historien begynte å falle på plass, og nesten spontant utviklet de to rollene seg og begynte å bli levende. Det var som om filmen hadde vært der i lang tid, og bare ventet på at noen skulle finne den." (Federico Fellini)

Zampano; sigøyner, gjøgler - en primitiv og voldsom mann - reiser fra landsby til landsby og opptrer som "sterk mann" og flammesluker på torg og markeder. I en landsby møter han en kvinne som er belastet med for mange barn, og av henne kjøper han den enfoldige Gelsomina for å trene henne opp som klovn. Hun finner seg tålmodig i Zampanos hardhendte dressur, og for å finne trøst og mening maner hun fram en dyp hengivenhet til ham. Til tross for, eller kanskje på grunn av, Gelsominas selvutslettelse blir Zampano stadig mer avhengig av henne. Hennes hundeaktige tålmodighet blir som en påminnelse om et evig krav som han svarer på med et slags forvirret hat. I denne konflikten - den enfoldiges godhet mot den kløktige, nesten dyriske råhet - ligger kimen til et martyrium som senere skal bli virkelighet.

Filmen er slik preget av en atmosfære av desperasjon og pessimisme, forsterket av øyeblikk av følelsesmessig klarhet og absolutt stilrenhet. Personene i La Strada er framstilt med menneskelighet, og historien er både overraskende og mystisk. Tilskueren blir både nedtrykt og oppskaket, skjønt det er vanskelig å sette fingeren på hvorfor og hvordan. La Strada er ren poesi, skapt av følelsenes kraft mer enn av det klare intellekt.

Odd Øverdahl


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no