Exorcisten


The Exorcist USA 1973 Regi William Friedkin Manus William Peter Blatty, basert på hans egen roman Medv. Linda Blair, Ellen Burstyn, Jason Miller, Max von Sydow 121 min, 35 mm, engelsk tale Utleie Warner Bros., London.
Denne sterke, kontroversielle og voksne hororfilmen - et engangs kultfenomen - ble regissert av William Friedkin. Han kunne boltre seg på et gedigent budsjett og i et stort studio. I tillegg fikk han et manus forfattet av William Peter Blatty, som baserte det på sin egen roman.

Vi møter den fraskilte skuespillerinnen Chris MacNeil (Ellen Burstyn), som bor i Georgetown mens hun spiller i en film om protestbevegelsen. Hun bor der sammen med sin 12-årige datter Regan (Linda Blair). I mellomtiden blir vi presentert for den unge fader Karras (Jason Miller), som føler stor skyld fordi han ikke klarte å sørge for sin syke, nå døde, mor. Hvor han enn ser er det fattigdom, kriminalitet, dekadense - og han begynner å spørre seg selv om sin tro på Gud.

Den verden vi ser faller fra hverandre - Chris har gått fra mannen sin, Regan har så lite kontakt med foreldrene (som hun elsker) at hun har tatt til seg en fantasi-lekekamerat; landet er delt på grunn av politiske spørsmål; de fattige er utskudd; ungdomsgjenger knuser biler; Karras bryter med kirken. Med en verden i slik oppløsning, kan djevelen gjøre en dramatisk entré. Han tar bolig i Regans kropp og gnafser løs på den. Ironisk nok blir djevelens ankomst det som skal til for at fader Karras igjen tror på Guds eksistens. Han og den eldre, sykelige fader Merrin (Max von Sydow) utfører en exorsisme. Det blir det gode vs. det onde.

Exorsisten er nesten uutholdelig spennende til tider; den er ikke noe for de skvetne, noe av språket og bildene er svært sjokkerende: Regans ansikt blir monstruøst, språket hennes er vulgært, hun spyr grønt slim, hun angriper alle som kommer nær, hun onanerer med kors og hun letter fra sengen. Ikke siden Pinocchio fikk eselører og hale, har et barn blitt så bestialsk.

red


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no