Svampe


Svampe Norge 1990 Regi Martin Asphaug Manus Elisabeth Joung bearbeidet av M. Aspberg og Hilde Heier FotoPhilip Øgaard Med Martin Bliksrud, Elisabeth Haagensli, Sverre Anker Ousdal, Karl Sundby, Espen Skjønberg m.fl. 79 min. 35 mm, norsk tale Utleie KF
Martin Asphaugs andre film er en skjønn fortelling for alle barn mellom 5 og 70 år. Filmen bygger på Elisabeth Joungs bok fra 1972. Etter brakdebuten med En Håndfull tid var forventningene til filmen store. De ble langt på vei innfridd da den kom.

Kurribusj - Jeg befaler deg langt inn i tåkedalen!

Det er sommer og Svampe tilbringer dagene med å kysse frosker og se store fugler i skogen. Så en dag møter han Laura og Beinet. De trenger hans hjelp og han blir tatt med på en dressin-tur inn til fantasiriket Irrburr.

Laura er filmens diva. Hun elsker alt som skinner, men straks hun blir nedfor ruster alt rundt henne. Hun har vært sammen med Beinet i 16 år, men hun vil fremdeles ikke gifte seg med han.

Svampes første oppgave blir å hjelpe lokomotivføreren Edna med å finne igjen sitt gode humør. Men før han kommer så langt skremmer Trym, Lauras forsmådde elsker, dem skikkelig mens han kjører rundt på sin Harley. Etter at de har hjulpet Edna fortsetter ferden og det de opplever underveis blir bare rarere og rarere.

Svampe møter Skyggen som er en meget sjenert troll- og fuglemann. Han tror ikke helt på sine egne evner, men det viser seg at han kan litt av hvert.

Vi får også møte Lauras to fugler, Titus og Totus. Så - plutselig en dag så skjer det forferdelige. Titus og Totus er sporløst forsvunnet, og man frykter at noe forferdelig galt er i ferd med å skje... Svampe må trå til igjen!

Svampe er en film som ser de voksnes verden gjennom et barns øyne. De er like klossete og klønete som barn, kanskje slik barna gjerne vil at de skal være. Svampe, spilt av Martin Bliksrud, er den yngste, men allikevel den mest voksne karakteren i denne filmen. Med hans veslevoksne utseende og fremtoning er det en fryd å følge han gjennom denne filmen.

vv


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no