Crush

Crush New Zealand 1992 Regi/manus Alison Maclean Foto Dion Beebe Musikk JPS Experience Med Marcia Gay Harden, William Zappa, Donogh Rees, Caitlin Bossley 96 min., 35 mm, engelsk tale Utleie Metro Tartan, London
New Zealand. Journalisten Christina og hennes anarkistiske, amerikanske venninne Lane er på vei til Rororua for å gjøre et intervju med forfatteren Colin. Lane overtar rattet og krasjer bilen. Hun flykter helskinnet fra ulykken, men Christina, derimot, blir innlagt med alvorlige hodeskader. Lane søker tilflukt på nærmeste motell. Hun bestemmer seg for å holde Christinas avtale med Colin og oppsøker ham. Slik møter hun hans 15-årige datter, Angela, som hun føler seg sterkt tiltrukket av. Lane låner Angela en heller utfordrende kjole og tar henne med på nattklubb. Her blir Angela svært så opptatt av maorisangeren Horse, men det er Lane som forfører ham. Hun inviterer både ham og Angela med seg til motellet. Neste morgen presenterer Lane seg for Colin og innleder et forhold til ham. Datteren blir sjalu og oppsøker sykehuset hvor Christina ligger. Det utvikler seg til regelmessige besøk, som gradvis får Christina ut av koma. I sine samtaler med Christina fôrer Angela henne med hat mot Lane og dennes skyld i ulykken. En gjenforening blir arrangert. Både Colin og Lane overrumples ved synet av den rullestolsbundne Christina. Hevnens time kommer når Lane og Christina blir overlatt til seg selv, og sistnevnte har flere overraskelser på lager...

Alison Maclean vakte oppsikt da hun kom med kortfilmen Kitchen Sink i 1990. Dens fokusering på groteske detaljer fikk kritikerne til å tenke på David Lynch. Filmen er en slags omvendt pygmalionhistorie, der en ensom kvinne finner drømmeprinsen i kjøkkenvaskens sluk. I sin langfilmdebut, Crush, bygger hun videre på samme atmosfære. Det sirkles rundt kjærlighet, galskap og svik. Alt sammen fortalt med humor og stor sans for det morbide.

coco

Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no