Nattens dronning


Torch Song Trilogy USA 1988 Regi Paul Bogart Med Anne Bancroft, Matthew Broderick, Karen Young, Brian Kerwin 117 min 35mm norsk tekst Utleie Europafilm
Filmen bygger på tre ulike teaterstykker av Harvey Fierstein, blant annet La Cage aux Folles, eller Min kjære herr Mor som det heter på norsk. I Norge har det blitt satt opp med Rolv Wesenlund som den kjære herr mor. La cage aux Folles er også tidligere blitt filmatisert av Edouard Molinaro i 1978.

Det er Kjærlighet med stor K det hele dreier seg om i Nattens dronning. Arnold, spilt av Harvey Fierstein selv, drømmer om å møte den store Kjærligheten. Hittil har livet hans vært preget av tilfeldige forhold som har manglet den nærheten og hengivenheten han så sårt trenger. Han håper inderlig at han en dag skal møte Ham. Denne skal ikke sjekkes opp på en bar, men skal dukke opp når han minst venter det. Der og da i øyeblikket skal det skje, han skal bli forelsket og begge skal de føle kjærligheten som plutselig vokser fram i situasjonen.

Harvey Fierstein som Arnold er noe av det mest rørende jeg har sett på film. Han har en svært grov og rusten stemmen, men likevel fremfører han sine dragnummer på scenen med den største yndighet. Han er utrolig sjarmerende i sine forsøk på å imponere og å gjøre kur til sin nye elsker. Han er febrilsk opptatt av å være attraktiv og deilig. Matthew Broderick, som spiller Alan, er veldig overbevisende som Arnolds store kjærlighet. I 1988 hadde jeg ikke sett Broderick i andre roller enn som student i typiske amerikanske komedier. Derfor ble kanskje hans rolletolkning ekstra sterk. Moren til Arnold, spilt av Anne Bancroft, er et fyrverkeri. Hun kjefter og roper til Arnold., og er akkurat så mye fortvilet mor som hun skal være.

Filmen handler om allmennmenneskelige dilemmaer og konflikter. Homofil eller heterofil, våre drømmer og lengsler er de samme. Det er akkurat dette filmen greier å formidle. Derfor vil filmen treffe de fleste av oss hjemme.

imn


Nettverksgruppa 20/1-94, www@nvg.ntnu.no