vår 2020
januar  feb  mar  apr  mai  jun
01 February 2012, av Torbjørn Grav

Bronson og Norris – 80-tallets store stjerner [Vår 2012]Cannon Films ble startet i 1967 av Dennis Friedland og Chris Dewey. Deres forretningside var å produsere filmer med et maksbudsjett på 300.000 dollar. Dette fungerte bra i en del år, men utover 70-tallet ble det stadig vanskeligere å tjene penger og i 1979 ble Cannon Films solgt til de israelske fetterne Menahem Golan og Yoram Globus for en halv million dollar. Dette skulle bli starten på noen få år med Klondyke-stemning.

Golan og Globus hadde en ny forretningsmodell. De kjøpte billige, andre- og tredjerangs manuskripter og produserte de for svært lite penger. De konsentrerte seg om action- og vigilante-filmer og sørget for å få noen kjente navn på rollelisten. I tillegg til svært forseggjorte plakater gjorde dette at de fikk solgt filmene sine til distributører over hele verden. Stjernene de brukte kunne være godt etablerte stjerner som Sylvester Stallone, som jo var svært kjent via Rocky før han dukket opp i Over the Top og Cobra. Men aller helst likte Cannon Films å bruke skuespillere som hadde en karriere på hell. Og en av de aller største navnene på 80-tallet var en eldre, værbitt herremann med tynn bart.

Etter å ha vært en sikker stjerne på 60-tallet i storfilmer som The Magnificent Seven, The Dirty Dozen og Once Upon a Time in the West begynte Charles Bronson å merke at tilbudene sank etter hvert som alderen steg, mannen var jo født i 1921! Redningen kom med Cannon Films. Han fikk relativt godt betalt for å spille mer eller mindre den samme rollen i et utall filmer for selskapet. Filmene foregått nesten uten unntak i en urban setting og Bronson spiller alltid en good-guy som må tøye loven for å bringe rettferdighet til en skakkjørt verden. Om det innebærer at han må skyte en veskenapper i ryggen så er det bare slik det er. Som regel er det kampen mot narkotika som står i høysete, men også voldtekt, drap og generell pøbelvirksomhet bekjempes med våpen i hånd. Han går heller ikke av veien for å ta opp kampen med nevene, men her setter alderen etter hvert en del hindringer i vegen. Men om noen nå skulle tro at Cannon Films bare tok tak i storbyens problemer så tar man så klart svært feil. USA hadde store problemer på landsbygda sågar som under fjerne himmelstrøk, men til den type film passet ikke den over 60 år gamle Bronson.

Chuck Norris var den perfekte amerikanske helten. Han utførte sin borgerplikt i flyvåpenet hvor han var stasjonert i Sør-Korea. Der lærte han seg kampsport og i 1968 ble han verdensmester i profesjonell karate, en tittel han forsvarte i hele seks år! Når han så i tillegg er en relativt konservativ republikaner er det vel liten tvil om at denne mannen hadde en stor fremtid som actionstjerne på 80-tallet! Han var mannen som kunne fylle rollen som den rurale actionhelten Amerika hadde behov for. Trailerfilmen Breaker! Breaker! fra 1978 ble hans første hovedrolle og i årene som fulgte kom ninjafilmen Octagon og Lone Wolf McQuade. I 1984 kom det som skulle bli hans store gjennombrudd; vietnamfilmen Missing in Action. De neste fire årene var Chuck Norris Cannon Films største stjerne og han spilte i ikke mindre enn åtte filmer disse årene. På slutten av 80-tallet merket dessverre Cannon Films at markedet for billige actionfilmer var på hell og i 1988 var selskapet så godt som konkurs. Golan og Globus måtte selge selskapet og en æra var mer eller mindre over. Cannon Films forsøkte å gjenoppstå, men i 1994 var det definitivt slutt. Chuck Norris spilte i flere mer eller mindre ukjente filmer før han i 1993 fikk en ny opptur med TV-Serien Walker Texas Ranger.

Søk
Vi søker #økonomiansvarlig! Søk om du er interessert i et frivillig verv, økonomi, film og ansvar https://t.co/Yn4wKgjLkE