vår 2019
jan  feb  mar  apr  mai  jun
Rødt Korn

Rødt Korn (Hong Gaoliang)
Zhang Yimou Kina 1987
Med Gong Li, Jiang Wen, Teng Rujun, Jia Liu, Ji Cunhua

Manus Chen Jianyu og Zhu Wei, basert på to bøker av Mo Yan
Foto Gu Changwei
Musikk ZhaoYiping
Utleie SEG

92 min 35mm norsk tekst


Søk
Trondheim Filmklubb er stolt av å presentere vårsemesterets filmvisninger og -quizer! Vi sees! #tfk… https://t.co/nvHxjD6egN

Dato Kl. Kino Tittel Org
onsdag 19. januar (v2005) 18:30 Rosendal Rødt Korn TFK

Zhang Yimou debuterte som filmskaper med Rødt korn i 1987. På denne tiden satt gamle Deng Xiaoping fortsatt med makten i Kina, og studentopprøret på Den himmelske freds plass var bare to år frem i tid. Å arbeide kreativt under tunge diktaturer er neppe det enkleste man kan finne på. Men i likhet med blandt annet iranske og cubanske filmskapere har den såkalt femte bølgen av kinesiske regissører, som tok sin utdannelse etter kulturrevolusjonen, med Zhang og Chen Kaige (Farvel, min konkubine) som de fremste – vist at sensur ikke umuliggjør prima filmkunst.

 
 
Kanskje er det da til å forstå at filmen er full av lykkelige arbeidere som deler på arbeidet og i det hele tatt stortrives så lenge de kan samarbeide på vingården der filmens historie utspiller seg. Dette er omkring 1940 en gang. De invaderende japanerne er det heller sannelig ikke mye godt å si om. De oppfører seg direkte dårlig. Men her er også unge skjønnheter som giftes bort til spedalske gamlinger, vaiende hirseaks i motlys (hirse = rødt korn), puling i åkeren, arbeidere i bar overkropp og stormende følelser så det gjør noe monn.

Det er derfor en god idé å blåse allegoriske og sosialkritiske tolkninger av filmen en lang marsj. Zhang fikk tross alt problemer med sensuren, på grunn ”moralsk og politisk dekadanse”. Herlig! Det er langt mer givende å følge Rødt korns flotte formspråk og fremmedartede, men underholdende kjærlighetshistorie. Det trekker også opp at den røde hirsevinen skvetter i litervis, og det er flere festlige full-mann-sekvenser i filmen. Og jammen var det ikke plass til en liten eksplosjon på slutten også!

jaj

comments powered by Disqus