vår 2019
jan  feb  mar  apr  mai  jun
Å leve

Å leve (Huozhe)
Zhang Yimou Kina 1994
Med Gong Li, Ge You, Guo Tao, Jian Wu, Liu Tan Chi

Manus Yu Hua og Lu Wei etter en roman av Yu Hua
Foto Le Yue
Musikk Zhao Jiping
Utleie NFI

131 min 35mm norsk tekst


Søk
Trondheim Filmklubb er stolt av å presentere vårsemesterets filmvisninger og -quizer! Vi sees! #tfk… https://t.co/nvHxjD6egN

Dato Kl. Kino Tittel Org
søndag 23. januar (v2005) 18:30 Rosendal Å leve TFK

“Å alltid beholde håpet og troen på et bedre liv, selv når vanskelighetene er som størst – det er hva å leve handler om”, har Zhang Yimou uttalt om Å leve.

 
 
Å leve er en familiesaga som strekker seg over 30 stormfulle år i Kinas historie: frigjøringen, det store spranget og kulturrevolusjonen. Med stort patos og humor fortelles en historie om en familie som nekter å gi opp, selv når det ser som mørkest ut. Det har blitt en film som naturlig nok inneholder en hel del samfunnskritikk, bare ved at den viser alt det valige kinesiske familier måtte gjennomgå på 50-tallet og opp til nyere tid. Men først og fremst er det en nær og rørende skildring av menneskets ukuelige kamp for å leve et anstendig liv i en turbulent tid med stadige omstillinger.

Zhang Yimou har med filmene Hero og Flyvende dolker blitt kjent som en stor estetiker for det norske publikummet. Dette gjelder også i stor grad for hans tidlige filmer som Rødt korn og Ju Dou. Med Å leve viser han også en stor styrke når det kommer til de mer menneskielig aspetene ved filmen. ikke misforstå, dette er også visuelt kompetent så det holder, men det er i mye større grad en skildring av sin egen samtid. Ikke minst er det en fantstisk hyllest til de millioner av kinesike familier som til tross for enorme omstillinger og vanskelige levekår i flere turbulente tiår har holdt ut og overlevd.

Regissør Zhang Yimou prøver å holde de politiske hendelsene godt i bakgrunnen, og kritiserer kultur-revolusjonen på en humoristisk og tilsynelatende ufarlig måte. Så mye for forsøket – Å leve ble forbudt i hjemlandet.

red
comments powered by Disqus