vår 2019
jan  feb  mar  apr  mai  jun
The Big Sleep

The Big Sleep
Howard Hawks USA 1946
Med Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers, Charles Waldron

Manus Faulkner, Furthman og Brackett basert på Raymond Chandlers r
Foto Sid Hicox
Musikk Max Steiner
Utleie NFK

114 min 35mm utekstet


Søk
Trondheim Filmklubb er stolt av å presentere vårsemesterets filmvisninger og -quizer! Vi sees! #tfk… https://t.co/nvHxjD6egN

Dato Kl. Kino Tittel Org
søndag 23. januar (v2005) 21:00 Rosendal The Big Sleep TFK

"I don’t mind if you don’t like my manners. I don’t like ’em myself. They’re pretty bad. I grieve over ’em on long winter evenings."

Slike sitater er det bare én mann i filmhistorien som kan si i fullt alvor og komme unna med æren i behold: Selveste Humphrey naturligvis. I The Big Sleep er han Phillip Marlowe, som alltid den tøffeste snushanen i det tøffeste strøket i en skikkelig tøff by. Damene er selvsagt smellvakre, rike og mystiske. I slike filmer er det uhørt om helten ikke svinger opp med skurkene og kysser dama til slutt. Det som gjør denne filmen spesiell er måten dette gjennomføres på, og hvordan det fortelles. Stikkordet er stil.

Marlowe blir ansatt av den styrtrike general Sternwood for å passe på yngstedatteren Carmen, men han har mer sans for den knallvakre storesøsteren Vivian. Carmen har havnet i slett selskap, og omgås lyssky gangstere med den største fornøyelse, helt til Døden kommer på uventet besøk. Ettersom den svært kompliserte handlingen skrider frem blir det drukket og drept som seg hør og bør, hardt og i mengder. Marlowe er på sporet.

Howard Hawks var i sin lange karriere innom de fleste genre. Hans regi er preget av diskret tilstedeværelse, uten spektakulære tagninger, klipp eller kameraplasseringer. Hawks er en dyktig håndverker, og har alltid det mål for øye at historien skal fortelles på best mulig måte, en attityde som ikke tillater utidig effektbruk, men som kjennetegner den solide fortellertradisjonen i amerikansk film.

Visstnok skal ikke en gang Raymond Chandler ha visst hvem som sto bak det ene drapet tidlig i filmen. Men man skal ikke la seg skremme av et utfordrende plot. The Big Sleep er svært underholdende og stemningsfullt fortalt, med skuespillere i storform og en uforglemmelig dialog. En trasig, påhengt sluttsekvens til tross er dette detektivfilmen over alle detektivfilmer: Denne går man ikke glipp av.

jaj

comments powered by Disqus