vår 2019
jan  feb  mars  apr  mai  jun
Bak den røde lykten

Bak den røde lykten (Dahong denglong gaogao gua)
Zhang Yimou Kina/Taiwan/Hong Kong 1991
Med Gong Li, He Caifei, Ma Jingwu, Qao Quifen, Jin Shuyuan

Manus Ni Zhen, basert på Su Tongs roman
Foto Yang Lun, Zhao Fei
Musikk Zhao Jiping, Tachikawa Naoki
Utleie Egenimport

125 min 35mm

Trondheim Filmklubb er stolt av å presentere vårsemesterets filmvisninger og -quizer! Vi sees! #tfk… https://t.co/nvHxjD6egN

onsdag 26. januar (v2005) 21:00 Rosendal Bak den røde lykten TFK

Kina 1920. 19 år gamle Songlian forlater sin familie for å bli den fjerde og yngste hustruen til den velstående og mektige Chen Zuoqian. Hver konkubine tildeles sine egne tjenere og sin egen fløy av huset. I den fløyen hvor husbonden velger å tilbringe natten tennes den røde lykten som en seiersfakkel til ære for den heldige.

Songlian er ung og vakker og det er ikke til å undres over at det lyser rødt fra hennes kvarter hver natt den første tiden. Men når hvetebrødsdagene er over kastes hun inn i en desperat kamp om oppmerksomhet og privilegier med sine tre konkurrenter. Det blir et iskaldt maktspill som gjennom fire årstider utvikler seg mot en uunngåelig katastrofe.

Filmen omhandler i likhet med Yimous tidligere filmer Rødt Korn og Ju Dou, en ung kvinne gift med en eldre mann, som kjemper for å overleve i et samfunn definert av en undertrykkende patriarkalsk tradisjon.

Som i Ju Dou er det Gong Li som spiller hovedrollen. Gong Li debuterte i Zhang Yimous egen debutfilm, Rødt Korn, som vant Gullbjørnen i Berlin i 1988. Fortsatte med stor suksess å spille i Yimous filmer, som Fortellingen om Qiu Ju, Å Leve og Shanghaitriaden. Disse filmene, foruten hovedrollen i Chen Kaiges Farvel min Konkubine har gjort henne til den mest kjente kinesiske skuespillerinnen her i vesten. Er nå aktuell i to filmer av en annen filmklubbfavoritt, nemlig Wong Kar Wai.

Zhang Yimou selv er utdannet filmfotograf, og begynte som fotograf bl a for Chen Kaige. Hans bakgrunn er tydelig i alle hans filmer, med sterk vektlegging av det visuelle. Og tro meg når jeg sier at ingen lager så bildemessig vakre filmer som Zhang Yimou.

Bak den røde lykten vannt Sølvløven og kritikerprisen i Venezia i 1991, britiske BAFTA i 1993 og ble nominert til Oscar i 1992.

gaa