vår 2019
jan  feb  mar  apr  mai  juni
Berlin: En storbysymfoni

Berlin: En storbysymfoni (Berlin: Die Sinfonie der Grosstadt)
Walter Ruttmann Tyskland 1927


Manus Karl Freund, Carl Mayer, Walter Ruttmann
Foto Robert Baberske, Reimar Kuntze, László Schäffer, Karl Freund
Musikk stumfilm med levende musikk av Dog& Sky

65 min 16mm utekstet


Søk
Trondheim Filmklubb er stolt av å presentere vårsemesterets filmvisninger og -quizer! Vi sees! #tfk… https://t.co/nvHxjD6egN

Dato Kl. Kino Tittel Org
mandag 09. november (h2009) 21:00 Rosendal Berlin: En storbysymfoni Cinemateket

Berlin: En storbysymfoni er en dokumentarfilm som både i form og utrykk skiller seg fra det samtiden så på som dokumentarisk fremstilling på film. Filmen tar oss med gjennom en dag i Berlins liv, fra grålysning til natt. Regissør Walter Ruttman benytter eksperimentelle kameraføringer og montasjeteknikker. Langsomt, nettopp som i en symfoni av bilder, stiger tempo og styrke utover i filmen. Helt fra åpningssekvensen - et morgentog på vei inn til Berlin, frem til sluttsekvensen - et innblikk i storbyen flammende natteliv, finnes det en musikk i bildene som fører oss gjennom trange passasjer, ut på åpne plasser og inn i storbylivets puls. Det dannes en svevende og poetiske collage over Berlin anno 1927, og da Berlin: En storbysymfoni så dagens lys, var det et resultat av flere personers ønske om et pustehull fra de studiobaserte oppdiktede fiksjonene som regjerte filmindustrien. Manusforfatter Carl Mayer skapte den originale ideen, som ble fulgt opp av fotografen Karl Freund. Walter Ruttmanns oppgave var hovedsaklig å klippe materialet sammen til den helheten som filmen har blitt.

Norsk Filminstitutt/red

Dog & Sky

Dog & Sky spiller spesialkomponert musikk til Berlin: En storbysymfoni, på oppdrag fra Cinemateket. Dog & Sky bor i Trondheim og platedebuterte i 2008 med det kritikerroste albumet Lhasa Express (Crispin Glover Records). Gruppas uttrykk er poetisk og søkende, men samtidig kontant og særegent rytmisk. Fundamentet er amerikansk og britisk punk og alternativ rock, men denne gangen kan muligens en viss inspirasjon fra tysk ’krautrock’ og avantgardemusikk gjøre seg gjeldende hos Dog & Sky. Musikken til Berlin: En storbysymfoni framføres av Matt Burt, Michael Francis Duch, Truls Lorentzen og Vigdis Sjelmo.

comments powered by Disqus