høst 2019
aug  sep  okt  november  des
Flickorna

Flickorna
Mai Zetterling Sverige 1968
Med Bibi Andersson, Harriet Andersson, Gunnel Linblom, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson


100 min D-Kino utekstet


Søk
På onsdag 30.10 viser vi One Cut of the Dead, en japansk film der ekte zombier kommer inn på sett under en zombiefi… https://t.co/Bh4fvhP3D6

Dato Kl. Kino Tittel Org
torsdag 08. april (v2010) 18:00 Nova 3 Flickorna Cinemateket
mandag 12. april (v2010) 21:00 Nova 3 Flickorna Cinemateket

Vilka förstockade menstruationer!

Med sitt provoserende feministiske innhold og en djerv, leken form der både Bergman og Fellini spøker i bakgrunnen, er Flickorna et interessant møte med regissøren Mai Zetterling. Filmen kombinerer et tydelig feministisk budskap med ironi, humor og varme, og de tre jentene spilles av stjernelaget Bibi Andersson, Harriet Andersson og Gunnel Linblom. En teatertrupp skal sette opp Lysistrata, den gamle greske komedien om kvinnenes sex-streik for å få slutt på mennenes krigsglede. Stykket veves sammen med de tre hovedkarakterenes privatliv. “Vilka förstockade menstruationer!”, skrev en mannlig svensk filmkritiker, og filmen ble et høyst ufortjent bråstopp for Mai Zetterlings lovende regissørkarrière.

Flickorna ble tatt av plakaten etter tre uker på kino i Stockholm, og etter det gikk det 18 år før Mai Zetterling fikk anledning til å lage spillefilm i Sverige igjen. Mai Zetterling var skuespillerinnen som slo gjennom 19 år gammel i den kvinnelige hovedrollen i Alf Sjöbergs Hets (manus Ingmar Bergman) fra 1944. Hun hadde hatt stor og skandaleombrust suksess med sine første spillefilmerfilmer Älskande par og Nattlek og omstritt delatakelse i hovedkonkurransen på filmfestivalene i henholdsvis Cannes og Venezia der filmene var uttatt, men fikk problemer med å bli vist på grunn av altfor tydelige sex-scener.

Selv om Flickorna fikk hard medfart da den var ny, har mange i ettertid pekt på dens sterke side, ikke minst heftige regigrep og røff redigering – og strålende spill i de viktigste rollene. Simone de Beauvoir skal ha uttalt seg om den:

“Ironic and comic, this film moves us by the beauty of its landscapes, its poetry and above all its subtle tenderness”.

Filmen har fått en viss kultstatus som kvinnefilm fra en tid da kvinnelige regissører lot seg telle på en hånd. Da filmen ble vist i Sydney i 2009 skrev festivalen:

“Visually stylish and edited with an anarchic vigour that heightens the sense of competing demands on each woman’s time, Swedish actress Mai Zetterling’s fourth feature as director is sassy and smart in equal measure.”

comments powered by Disqus