høst 2019
aug  sep  okt  november  des
Stranger Than Paradise

Stranger Than Paradise
Jim Jarmusch USA 1984
Med John Lurie, Eszter Balint og Richard Edson

Manus Jim Jarmusch
Foto Tom DiCillo
Musikk John Lurie og Screamin Jay Hawkins

89 min 35mm norsk tekst


Søk
På onsdag 30.10 viser vi One Cut of the Dead, en japansk film der ekte zombier kommer inn på sett under en zombiefi… https://t.co/Bh4fvhP3D6

Dato Kl. Kino Tittel Org
tirsdag 20. april (v2010) 18:30 Nova 3 Stranger Than Paradise Cinemateket
torsdag 22. april (v2010) 21:15 Nova 3 Stranger Than Paradise Cinemateket

Det skjer ikke så mye i Stranger Than Paradise. Willie må ta seg av Eva som kommer på besøk fra Ungarn. Willie besøker Eva som nå bor hos tante Lotte i Cleveland. Og tilslutt drar Willie, Eva og Willies kompis Eddie på biltur til Florida der de blant annet gambler på hundeveddeløp. That’s it.Men det er selvfølgelig ikke hva som skjer, men HVORDAN det skjer som er det viktige her, i enda større grad enn i resten av Jarmusch sin katalog av stilistiske filmer. Den første halvtimen av Stranger Than Paradise, som året før hadde utgitt for seg selv som kortfilmen The New World, ble skutt på filmrester donert av Wim Wenders fra Die Stand der Dinge. Man kan sikkert forklare det Ozu-aktige asketiske uttrykket, der hver eneste scene består av én lang tagning som tilslutt fades ut i svart, ut fra de begrensete midlene den unge amerikanske filmskaperen hadde tilgjengelig. Man kan uansett ikke så enkelt forklare den nærmest hypnotiske kraften filmen har. Den magien står Jarmusch for helt selv.

Denne filmen skal du først og fremst se fordi den, og karakterene som skildres, har et bankende hjerte under all hipster-poseringen. Du kan også få den med deg fordi den, kanskje sammen med Cassavetes’ debut Shadows, står som en av de filmene som har gjort mest for å definere det estetiske utrykket til den amerikanske indie-filmen. Og om ikke det er nok kan du se den for å bedre forstå Broken Flowers, en av Jarmuschs siste triumfer. Det er lett å forestille seg den lakoniske Bill Murray som ”drifteren” Willie, tjue år etter.

tej

comments powered by Disqus