høst 2019
aug  sep  oktober  nov  des
Koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi
Godfrey Reggio USA 1982


Manus Ron Fricke, Michael Hoenig, Godfrey Reggio, Alton Walpole
Foto Ron Fricke
Musikk Philip Glass, Michael Hoenig
Utleie Egenimport - Øst for Para

86 min 35mm dansk tekst


Søk
Trondheim Filmklubbs utsendte #NFK #Filmseminaret2019 #apokalypsenåigjen https://t.co/v0GLfVtbaU

Dato Kl. Kino Tittel Org
lørdag 24. april (v2010) 19:00 Rosendal Koyaanisqatsi TFK

Koyaanisqatsi var filmen som med utgangspunkt i avantgardebevegelser klarte å lage en helt ny retning innenfor dokumentarfilm. Filmen er utelukkende abstrakt, men klarer til tross for dette å formidle en fantastisk historie til seeren. Uten å ta for seg en eneste liten handling, viser filmen alt som kan knyttes opp mot livet sett i en større sammenheng.

Koyaanisqatsi er opprinnelig et ord lånt av Hopi-indianerne, og kan bli oversatt til ”liv ute av balanse”. Og denne tittelen refererer direkte til filmens budskap. Hva er det vi gjør med verden? Hvor går vi hen? Og er verden ute av kontroll? Teknikken filmen bruker for å få til dette klarer å utdype tittelen perfekt. Tempoet i filmen varierer veldig. Vi ser tidsforkortede klipp av byer og skyer som beveger seg i rask film på himmelen. Disse kjappe sekvensene bryter mot nærbilder av mennesker som vises i sakte film.

Dette er uten tvil en av de mest innflytelsesrike avantgardefilmene gjennom tidene. Koyaanisqatsi skapte en helt ny genre, og vi kan se at den har hatt en tydelig påvirkning på nyere filmer som Baraka og Mikrokosmos.

micomments powered by Disqus