aug  september  okt  nov  des

Big Fish
Tim Burton USA 2003
Med Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Alison Lohman

Manus Daniel Wallace, John August
Foto Phillippe Rousselot
Musikk Danny Elfman

125 min 35mm norsk tekst

Kom på Trondheim Filmklubbs åpningsfilm for høstsemesteret kl 18 på Cinemateket. #ShortTerm12 #BrieLarson… https://t.co/5tzR40Xmvy

onsdag 21. januar (v2004) 21:00 Rosendal Big Fish TFK

Semesterets åpningsfilm er en førpremiere på en av de festligste og mest særegne fortellerstemmene i amerikansk filmindustri: filmklubbfavoritten Tim Burton! I den hjertevarme filmen Big Fish lar han sin uforlignelige fantasi føre oss ut på en ferd som graver dypt ned i et bokstavelig talt fabelaktig forhold mellom en far og hans sønn.

Edward Bloom (Albert Finney) har alltid fortalt drøye historier og smurt tjukt på fra sitt eventyrlige liv som ung mann (Ewan McGregor). Eventyrlysten hans førte ham ut på en usannsynlig reise fra en liten filleby i Alabama, rundt verden, og tilbake igjen. Hans mytiske bedrifter springer fra det vidunderlige til det deliriske ettersom han spinner episke fortellinger om kjemper, snøstormer, hekser og siamesiske tvillingsøstre.

Med sine historier større enn livet selv, sjarmerer Bloom praktisk talt alle han møter, med unntak av sin fremmedgjorte sønn Will (Billy Crudup). Når moren Sandra (Jessica Lange) forsøker å gjenforene dem, må Will lære seg å skille fiksjon fra virkelighet og således akseptere sin fars store dåder og store feilskjær.

Regissør Tim Burton er blant Hollywoods mest originale filmskapere. Han setter sitt helt spesielle preg på alle filmene han lager, og trives best i mytiske landskap av typen Big Fish, der det til tider kan være vanskelig å skille mellom drøm og virkelighet. Han startet filmkarrieren hos Disney og jobbet blant annet som animatør på filmen To gode venner. På denne tiden fikk han også anledning til å lage sine første korte filmer, og i 1985 spillefilmdebuterte han med Pee-Wee's Big Adventure etter at Pee-Wee Herman (alias Paul Reubens) hadde sett arbeidet hans. Resten er, som det heter, historie. I 1988 regisserte han fabelen Beetlejuice, og har fulgt opp med disse filmene: Batman (1989), Edward Saksehånd (1990), Batman Returns (1992), Ed Wood (1994), Mars Attacks! (1996), Sleepy Hollow (1999) og Planet Of The Apes (2001). Mange av disse filmene vises på Cinemateket i vår, og er absolutt noe å få med seg. Burtons neste prosjekt er en filmatisering av Roald Dahls “Charlie og sjokoladefabrikken”. Han har også produsert animasjonsfilmer som The Nightmare Before Christmas og James And The Giant Peach.

Red