høst 2019
aug  september  okt  nov  des
Being John Malkovich

Being John Malkovich
Spike Jonze USA/Storbritannia 1999
Med John Cusack, Cameron Diaz, John Malkovich, Charles Sheen.

Manus Charlie Kaufman
Foto Lance Accord
Musikk Carter Burwell
Utleie SMN

112 min 35mm


Søk
Kom på Trondheim Filmklubbs åpningsfilm for høstsemesteret kl 18 på Cinemateket. #ShortTerm12 #BrieLarson… https://t.co/5tzR40Xmvy

Dato Kl. Kino Tittel Org
onsdag 28. januar (v2004) 21:00 Rosendal Being John Malkovich TFK

Fortalt i korte trekk er dette handlingen i Being John Malkovich: Craig Schwartz driver med dukketeater, et lite lønnsomt yrke, og må derfor få seg jobb. På kontoret oppdager han en dør som fører inn i John Malkovich hode.

Så kan vi utdype med at kontoret der Craig får seg jobb ligger i 7 1/2. etasje, noe som medfører visse heisproblemer. Grunnen til at etasjen kun er halv blir behørig presentert i firmaets introduksjonsvideo som Craig får se før han sendes på arkivet for å arkivere. Og det er her han finner døren til gangen som fører inn i John Malkovich´ hode, gjemt bak et skap.

Når du først er inne i filmstjernen får du ikke være der lenge. Etter 15 min. spyttes du ut i en veikant. Denne oppdagelsen skal etterhvert vise seg å bli svært så lukrativ for Craig og hans kvinnelige kollega. De begynner nemlig å selge "turer" til John Malkovich. Craig, hans kone Lottie og den kvinnelige kollegaen hans vikles etter hvert inn i et trekantdrama, som egentlig må kunne kalles et firkantdrama, der John Malkovich er den mer uskyldige fjerdeparten.

Being John Malkovich er regissør Spike Jonzes første spillefilm, men han var ikke ukjent med suksess før dette. Han har gjort en god karriere med dokumentarer, reklamefilmer og musikkvideoer, og den supertøffe musikkvideoen til "Sabotage" av Beastie Boys har gitt ham en rekke priser. John Cusack spiller hovedrollen som Craig Schwartz, og som hans kone Lottie finner vi Cameron Diaz i en heller utypisk rolle. John Malkovich og Charlie (eller var det Charles) Sheen spiller seg selv.

Det er vanskelig å skrive et kort innholdsreferat av historien i denne filmen, men det går i allefall an å love at den har mange interessante vendinger som vil få deg til å lure på hva det egentlig er som skjer. Og den vil antageligvis få deg til å le. Mye. I det minste humre, eller trekke på smilebåndet av filmens absurditeter. Og absurd, det blir det. Selv om alt kanskje ikke er så forståelig, så er det absolutt verdt å få med seg. Om ikke annet, så bare for å se hva som skjer når John Malkovich selv går inn døren som fører inn i ham selv…

ksb

comments powered by Disqus